Alex Jurconi, PRO AGRO: „Din 20 de mici, patru sar în geanta statului”

 

imagine reprezentativa 1 mai

„Ni se pare normal să creăm evenimente precum cel de astăzi, pentru a putea arăta ce înseamnă micul ca şi instituţie, ca şi element cultural în viaţa românilor. La acest eveniment de astăzi, există permanent un invitat pe care nu-l sesizăm: acest invitat este statul. Până să fi mâncat românii micii de pe grătar, ei vor fi şi plătit deja o cincime, 24%, din micii care se regăsesc pe grătar. Practic, din 20 de mici, patru sar în geanta statului. Dacă TVA ar fi de cinci la sută, am rămâne cu trei mici pe grătar în plus”, a declarat Alexandru Jurconi, președintele Pro Agro, mass-mediei prezente la un grătar demonstrativ organizat la sediul Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

 

„Românii mănâncă aproape o jumătate de miliard de mici pe an. În ziua de astăzi, de 1 mai, românii mănâncă 30 de milioane de mici. Cele 30 de milioane de mici, puse cap la cap, ar uni Bucureştiul de Munchen (1.500 km distanţă), patria produselor din carne. Spunem toate astea ca să înţelegem care este impactul acestui tip de consum, care este greutatea acestui tip de produs în alimentaţia românilor„, a mai spus Alexandru Jurconi. 

Potrivit Pro Agro, de 1 mai, românii consumă 30 de milioane de mici, adică peste șapte procente din cantitatea consumată într-un an întreg (440 de milioane sau 20.000 – 25.000 de tone). Practic, spun cei de la Federația Pro Agro, într-o singură zi, românul mănâncă cât pentru o lună.

Cei de la Federație au calculat, în baza populaţiei active, că, de 1 mai, un român consumă în medie 3 mici cu TVA de 24 la sută. Dacă TVA la carne ar fi de cinci procente, cu același buget, un român și-ar permite să consume patru mici.

 

Sursa: Recolta.eu
Tags: , , , , , , ,