VIDEO: Alex Jurconi, despre campania TAIE TVA

 

Alex Jurconi, președintele Federației Naționale PRO AGRO

Intenționăm să atragem atenția consumatorului plătitor asupra faptului că în produsele din carne din România și în carnea din România există 24 de procente de TVA. Acest lucru, pe care el nu îl percepe în mod conștient, se află la originea unor prețuri care sunt în mod sistematic mai mari decât cele europene și, în orice caz, creează suficient de mult spațiu pentru cei evazioniști în a-și crea un avantaj competitiv față de noi, producătorii corecți din piață.

Este o campanie dedicată consumatorului. El este cel care trebuie să afle că acest lucru se întâmplă. El este cel care, în ultimă instanță, ne plătește, băgând mâna în buzunar, după o lună de efort, produsele noastre.

Dorim să invităm factorul politic, legiuitor și administrație, Guvern și Parlament, să intre într-un dialog cu noi, procesatorii și producătorii, de așa fel încât obiectivul comun să fie atins. Noi credem că scăderea TVA este un obiectiv care generează avantaje atât pentru administrație, în ansamblul ei, pentru statul român, cât și pentru noi, cei care producem și procesăm carne.

Există varii scenarii pe care noi, asociațiile profesionale, intenționăm să le propunem partenerului de dialog – Guvern, Parlament. Întrebarea este “cât să fie reducerea?” De la 24% la 19%, cum a fost inițial, de la 24% la 15%, de la 24% la 9%, de la 24% la 5%. În principiu, liniaritatea arată că cu cât este mai mic TVA, în perspectivă, cu atât mai multe beneficii vor fi.

1
Suntem în curs de negociere cu Camera Consultanților Fiscali, care reunește toți profesioniștii din fiscalitate și taxe, oameni care au fost sau sunt parte din structurile Ministerului Finanțelor, din marile companii de consultanță, experți privați… Domniile lor au înțeles foarte bine necesitatea unui astfel de demers… Sunt o structură profesională onorabilă pe care o recunoaștem și, atenție, sunt sfătuitorii FMI-ului, pentru că, de câte ori FMI-ul vine în țară, le cere punct de vedere pe orice proiect legislativ care are legătură cu fiscalitatea sau cu taxele. Domniile lor, asamblând, repet, informațiile pe care noi vom fi pregătiți să le punem în mod transparent la vedere, vor constitui un document de poziție național pe care Guvernul să îl supună atenției FMI-ului și celorlalți finanțatori internaționali. Cred că este o cale bună pentru a demonstra legitimitatea demersului nostru.

Așteptăm ca aceste discuții să crească în cursul verii, să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei, și ne-am dori foarte tare ca din anul următor, de la 1 ianuarie 2015 să avem TVA de 5% la carne și produsele din carne în România.

Tags: , , , , ,