Agroinfo.ro: Scrisoare deschisă ProAgro – Reducerea TVA, o prioritate pentru industria cărnii din România

 

scrisoare deschisaaFederația Națională PRO AGRO a transmis astăzi o Scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM), Comisia Europeană (CE), Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), instituţii abilitate a lua cunoştinţă de propunere Federaţiei de a reduce TVA la carne şi produse din carne.

„Cele mai reprezentative asociaţii profesionale româneşti din industria cărnii îşi exprimă dezacordul cu privire la valoarea actuală a TVA la carne şi la preparatele din carne. 24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele centralizate de către Federaţia Naţională PRO AGRO, vă putem spune că evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte, în România, 450 de milioane de euro anual”, se arată în scrisoarea Pro Agro.

Iată argumentele scrisorii:
„În acest moment statul ştie că TVA de 24% pentru carne și pentru produsele din carne înseamnă venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare înseamnă mai mult de atât. Ce NU știe STATUL este că:
1. TVA de 24% încurajează și îmbogățește evazioniștii: Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne și la produsele din carne.
2. Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte – Statul pierde.
3. TVA de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. În termeni generali: Statul pierde. 
4. TVA de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist… ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor. O populație sănătoasă înseamnă și o populație activă. Altfel, Statul îşi pierde cetăţenii.
5. TVA redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii evazionişti, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. Statul CÂȘTIGĂ!”, se arată în documentul citat, semnat în numele Consiliului Director al Federaţiei Naţionale PRO AGRO, de preşedintele Alex Jurconi.

Federația Națională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au iniţiat o campanie de reducere a TVA la carne la 5% la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

Sursa: www.agroinfo.ro

Tags: , , , ,