Agroinfo.ro: Cu TVA 5% la carne, o familie ar economisi în medie 325 lei/an

 

economii familieMai multe asociații profesionale din România solicită reducerea TVA-ului la 5% pentru carne și produsele din carne.

Federația Națională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) consideră că scăderea TVA-ului este o prioritate pentru industria cărnii din România, iar în acest sens au demarat Campania „Taie TVA!”.

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică citat de aceste asociații profesionale, românii consumă îndeosebi carne de pasăre. Din cele 58 de kilograme de carne pe care un român le consumă anual, 18,5 kilograme sunt carne de pui, 11,8 kilograme – carne de porc, 3,2 kilograme – carne de vită, 12,4 kilograme – preparate din carne, 7,5 kilograme – pește și produse din pește, iar alte 4,06 kilograme sunt carne de alt tip.

Cu TVA de 5% aplicat acestor produse, o familie ar putea economisi peste 75 de euro/an. „După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masa aceeaşi cantitate de produse”, se arată într-un comunicat al asociațiilor profesionale menționate.

Prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei. Asta înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5%, aceeași cantitate de carne de pui ar costa 539,5 lei”, mai precizează asociațiile profesionale ale producătorilor de carne și produse din carne.

Sursa: www.agroinfo.ro

Tags: , , , , ,