agro-tv.ro – Proiectele anului 2015 în domeniul din industria cărnii

Anul 2014 şi începutul anului 2015 stau sub auspiciile a două probleme fundamentale pentru industria cărnii authtone: reducerea TVA şi promovarea produselor româneşti la export. Ţinând cont că industria cărnii este un sector care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro, deci este un sector strategic, problemele legate de deciziile politice dar şi de birocraţie, care afectează funcţionarea industriei cărnii româneşti nu pot fi trecute sub tăcere. Tocmai de aceea, am căutat să conturăm care vor fi Proiectele anului 2015, pentru sectorul de carne al României.

2015, un an reper

Anul 2015 se prefigurează a fi un reper important pentru producătorii și procesatorii români de carne, mai ales că proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare și vor avea prioritate la finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020. Reprezentanții autorităților susțin orientarea producătorilor români din sectorul agroalimentar către integrarea producției, mai ales că Ministerul Agriculturii a introdus în noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi în vederea trecerii către producția pentru piață și înființarea de centre de procesare vor avea numai de câștigat.

”Producătorii români evoluează într-o piață europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerințelor pieței. Din punct de vedere al producției vegetale, situația la zi este mai bună comparativ cu anii precedenți și avem un plus de producție, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să își garanteze veniturile”, a susținut  secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Teoria e excelentă, dar practica ne omoară!

Din păcate, producțiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie primă și din acest punct de vedere trebuie schimbată viziunea pentru dezvoltarea fiecărui sector în parte. Ceea ce este o mare bubă românească!

„Trebuie să găsim, alături de producători, soluții pentru integrarea producției vegetale și pentru a scurta lanțul de producție, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe piețele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producției, pe procesare, astfel încât România să câștige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creștem capacitatea internă de producție și în sectorul zootehnic și de stocare, dar și să găsim noi mecanisme de reacție rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricții la export sau de apariția unor boli sau dăunători”, consideră oficialul MADR.

Dezvoltarea pe verticală — sau mai bine zis proiectele integrate (producție, procesare, distribuție) — asigură, pe lângă un flux constant de materii prime pentru societățile prelucrătoare, o reducere a costurilor de producție și o mai bună gestiune a stocurilor, toate acestea reflectându-se în final într-un plus de valoare ce conferă unei companii avantajul de a fi competitivă, dar și de a fi capabilă să răspundă cerințelor din ce în ce mai exigente ale pieței și ale consumatorilor, susțin la unison operatorii din industrie.

 Cât de adevărate sunt cifrele oficiale?!

Datele oficiale prezentate arată că producția zootehnică a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producției agricole, fiind un sector extrem de important în industria alimentară românească, însă unele dintre aceste cifre au fost contestate de reprezentații crescătorilor de porci din România.

„Industria alimentară este un sector important în condițiile în care aduce profit și plus valoare la nivel național. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producției agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine și cu 3% la păsări, în timp ce producția de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc și cu 12,6% la pasăre”, a spus Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Fără comentarii: 75% din cota de TVA nu se încasează!

Reprezentanții industriei cărnii din România, fie că sunt din sectorul cărnii de porc, de pasăre, de pește sau din cel al conservelor, şi-au unit vocile şi cer la unison reducerea TVA pe lanț, la 5 sau 9% . Motivul este simplu: 75% din actuala cotă de TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, nu se încasează. Numai aceste cifre seci sunt suficiente şi pentru un novice, nu numai pentru un specialist de la Ministerul de Finanţe, despre adevăratul flagel pe care îl reprezintă economia subterană!

„Prin reducerea TVA la carne, încasările la buget vor fi trei ori mai mari și ceea ce este mai important este faptul că va crește consumul. Dacă mâine TVA la carne va fi de 9%, prețurile scad cu 15%. Nu avem decât o șansă și nu doar la carne, pentru că tot ceea se se vinde în piață trebuie să aibă TVA de 9%. (…) Cred că este un lucru înțelept, pentru că numai așa vom putea merge mai departe, vom putea să investim în industrie și să devenim competitivi în UE”, afirmă răspicat vicepreședintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.

„De 4 ani cerem la Finanțe și ANAF să ne poată demonstra câți bani vin la bugetul de stat din industria noastră de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a făcut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci când negociem cu FMI să arătăm efectiv câți bani se întorc din 3,5 miliarde de euro. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură.(…) ARC va redacta un act către FMI în care vom cere să solicite Ministerului de Finanțe cum colectează TVA”, afirmă Timiș.

Pentru sectorul avicol, anul 2014 este primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creștere de producție, în primul rând tot din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia.

„Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne și la produsele din carne de pasăre fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Fiscalitatea este foarte excesivă, avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp și taxe pe gard. (…) Problemele cele mai mari sunt legate însă de concurența neloială din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia”, consideră președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Importanța industriei alimentare românești și a băuturilor se vede din statistici în condițiile în care ocupă în România primul loc în topul angajatorilor, cu circa 184.000 de persoane, iar cele 8.355 de companii generează în total o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro și o valoare adăugată de 2,2 miliarde de euro.

Fiscul nu poate să spună cât TVA încasează din acest sector!

Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, susţine că statul colectează din cota de TVA de 24% la carne şi produse din carne aproximativ 450-500 de milioane de euro. Fiscul ar trebui să ştie cât se colectează pe domenii Pro Agro susţine că oportunitatea măsurii de reducere a TVA la carne şi produse din carne ar fi mai evidentă dacă statul ar încasa TVA pe coduri CAEN (Codurile Activităţilor din Economia Naţională) şi ar vedea în acest fel de unde vin banii la buget şi unde sunt încasări slabe din cauza evaziunii. Preşedintele Federaţiei SINDALIMENTA, Dragoş Frumosu, a declarat, la rândul său, că reducerea TVA la carne înseamnă salvarea a 10.000 de locuri de muncă, iar dacă la nivelul Guvernului nu se va înţelege acest lucru „ne gândim foarte serios să organizăm acţiuni legale de stradă“. Precizăm că, până la sfârşitul anului, peste 230.000 de români au semnat petiţia de reducere la 5% a TVA la carne şi la preparatele din carne.

Incertitudine în rândul managerilor

 În această situaţie nesigură din punct de vedere legislativ şi fiscal, la care se adaugă  un TVA ucigător pentru o piaţă externă concurenţială, este greu de prognozat cum va evolua sectorul de carne românesc şi mai ales, ce planuri de dezvoltare au oamenii de afaceri din acest domeniu. La încercarea noastră de a afla care sunt planurile pentru 2015, răspunsurile date de oamenii de afaceri –atunci cand le-am primit- se dovedesc mai mult decât elocvente:

Delia Baciu, reprezentant al firmei “La Baciu” are planuri îndrăzneţe pentru 2015, după cum ne-a precizat: La întâlnirea membrilor Federaţiei Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România din noiembrie, de la Alba Iulia, la care ne-am reunit toți producătorii de produse tradiţionale din ţară am discutat despre importanţa creșterii  raselor de porc românești, cu carne bogată în acizi grași nesaturați,mangalița şi Bazna. Aşadar, pentru anul 2015, ne propunem să promovăm cât mai mult produsele din carne de porc rasa Mangalița şi Bazna prin prezentarea  beneficiilor pe care le au acestea pentru sănătate”.

Dragoş Moise, directorul de marketing al firmei Scandia, anunţă că vor lansa noi reţete, dar nu deconspiră nimic, deocamdată: “ În 2015, vom continua procesul de inovaţie, extinzând portofoliul cu noi reţete, rezultate în urma relaţiei strânse între mărcile noastre şi consumatori. Procesul de inovaţie este completat de un plan de activităţi complex ce vizează portofoliul curent de produse, în scopul creşterii atractivităţii categoriei şi atingerii obiectivelor companiei”.

Cosmin Moldova, director general al firmei Cosmfan Cluj, preferă să nu dezvăluie de acum planurile pe care le are pentru 2015: “Cu siguranţă că în 2015 vom veni cu produse noi şi relevante ale companiei noastre. Dar nu vreau să stric surpriza pe care le-o pregătim clienţilor noştri, dar şi concurenţei. Aşa că, prefer să nu intru în detalii, dar o să le aflaţi la momentul respectiv”.

Sorin Minea, acţionar al producătorului de mezeluri Angst, este şi mai categoric în ceea ce priveşte planurile şi noutăţile cu care va veni în 2015: “Prefer să nu vorbesc încă despre ce proiecte am pentru 2015. Am nişte proiecte importante, dar, în ultimul timp, prefer să tac şi să le fac. E mai sănătos aşa!”

Sursa: agro-tv.ro

Tags: , , , , , ,