VIDEO Agro TV: Alex Jurconi – „În această țară există două economii paralele, iar una duce greul celeilalte”

 

Într-un interviu acordat Agro TV, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, a vorbit din nou despre importanța și beneficiile micșorării TVA pentru carne și produsele din carne. Reproducem, în continuare, o parte a acestui interviu.

În ce măsură politicienii au înțeles că logica lucrurilor este cea pe care o prezentați dumneavoastră, și anume – reducerea TVA la carne va aduce, de fapt, mai mulți bani la bugetul statului?

Aș dori să întăresc faptul că această campanie este o campanie de conștientizare și nu una de presiune. Presiunea publică se creează indirect, însă eu cred că presiunea publică se creează mai degrabă către cei care în acest moment practică evaziunea fiscală decât către mediul politic.

Politicienii sunt ca și noi, oameni, sunt consumatori. Ei înșiși… Sigur că, față de noi, ei au obligația de a gestiona bugetul național și de a asigura resurse în cadrul acestuia. Dar, tocmai ca și ei, suntem parteneri în acest joc. Și noi înțelegem cum scăderea TVA la carne și produsele din carne să fie compensată prin măsuri pe care împreună cu ei le putem defini și pune de acord.

Cred că faptul că domnul prim-ministru, Victor Ponta, domnul vice prim-ministru, Daniel Constantin, au avut poziții publice de deschidere în ultimele două-trei săptămâni pe acest subiect arată faptul că subiectul, dincolo de viralitatea mesajelor noastre, a ajun și pe agenda publică a domniilor lor. Dorim să fim parteneri invitați, de așa fel încât să găsim împreună cele mai bune căi cu putință pentru ca scăderea TVA să aducă veniturile pe care le estimăm la bugetul statului, adică în buzunarul nostru, al cetățenilor, în final.

Ați amintit de evaziunea fiscală și cifrele pe care le întâlnim și pe care le auzim sunt de necrezut. Practic, sunt pe de-o parte înspăimântătoare și pe de altă parte nu ne vine să credem că în România avem o evaziune la acele cote extraordinar de mari, de ordinul miliardelor de Euro. Apare fireasca întrebare: ”cine este de vină”? Și, mai ales, când credeți dumneavoastră că vom reuși să scăpăm de acest flagel? Eu îl numesc un flagel și cred că toți politicienii români ar trebui să facă ceva pentru a reduce evaziunea fiscală…

maa

Nu creșterea numărului controalelor sau sporirea aparatului administrativ ar rezolva problema, nici chiar o grevă fiscală, pentru că nu ar face decât să amâne o soluție pe termen mediu, ci, pur și simplu, ar trebui să dispară miza acestei, pe românește, ”ciordeli” naționale, ca să folosesc un termen convivial.

Noi vorbim de evaziune fiscală, dar, de fapt, așa cum aminteați și dumneavoastră, vorbim de un fenomen substanțial mai larg: e vorba de fraudă fiscală. Evaziune fiscală înseamnă nedeclararea TVA, dar, de cele mai multe ori, și a venitului asociat acestei valori adăugate. Cred că o măsură de reducere a TVA ar trebui însoțită și de o măsură pe măsură în plan penal, de așa fel încât să existe o descurajare înainte de a trece să faci așa ceva.

Campania noastră asta vrea să arate milioanelor de consumatori români: oamenii ăștia trebuie să înțeleagă că în această țară există două economii paralele – una duce greul celeilalte. În baza primeia, noi toți suntem angajați, avem cărți de muncă, impozite pe salarii plătite, bugete de asigurări de sănătate plătite de care, atenție, se bucură întreaga populație a țării, inclusiv cei care nu plătesc aceste taxe. Angajatorul care nu plătește TVA sau impozit pe profit nu plătește nici taxe salariaților săi. Cu toate astea, salariații lor se duc și utilizează atât resursele de sănătate, cât și cele de învățământ, cât și drumurile publice, cât și apa pe care o bem. Deci, practic, unii plătesc pentru toți. Ceea ce nu este corect. Important ar fi ca TOȚI să plătim o valoare mai mică.

Sursa: Agro TV

Tags: , , , ,