Agrikultura (B1TV) – Alex Jurconi, Pro Agro: Obiectivul campaniei TAIE TVA este să să rupă, să distrugă evaziunea din domeniul cărnii

 

alex jurconi b1

”Decizia de reducere a TVA este o decizie dificilă pentru guvernanți. Putem înțelege acest lucru, pentru că, e limpede, și am spus-o de multe ori – cea mai mare spaimă a unui guvern e să rămână fără bani în vistierie pentru a-și plăti datoriile curente. Însă noi credem că deținem și cheile reglajului acesta pe termen foarte scurt.” a declarat Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, în cadrul emisiunii Agrikultura de la postul de televiziune B1 TV.

 

Alex Jurconi: ”Obiectivul campaniei este să să rupă, să distrugă evaziunea din domeniu”

 

Alex Jurconi a adăugat că Ministerul de Finanțe trebuie convins că această măsură este una bună.

vlad macovei b1De aceeași părere este și Vlad Macovei, directorul Agrointel. ”Aici este important ca oamenii din partide, cei care pot influența niște decizii care, apoi, să se transforme în decizii guvernamentale, să își dea seama că este mai bine să ai o creștere economică sănătoasă, niște bani care să circule în mod legal pe piață, din care să beneficieze toată lumea – să se păstreze locuri de muncă, să fie prețurile scăzute și așa mai departe – decât toată lumea să o ducă rău, în afară de un singur mic nucleu de oameni care, fie fac evaziune fiscală, fie protejează această evaziune fiscală, a spus el.

”Majoritatea țărilor din UE au o cotă diferențiată, o cotă redusă de TVA pentru niște zone de importanță strategică, națională, cum este siguranța alimentară, respectiv prețul la alimente. Cam în toate țările UE, TVA la alimente este extrem de redus. Iar acest TVA crește pentru produse care nu sunt de strictă necesitate”, a adăugat Vlad Macovei

 

radu timis b1Radu Timiș, președintele grupului de firme Cristim: „Eu am 1500 de angajați. Pot să îi scot în stradă, la un moment dat, și să spunem: nu mai putem noi să plătim și altul să nu plătească”

 

Invitat la aceeași emisiune, Radu Timiș spune că reducerea TVA ar asigura o concurență loială în sectorul cărnii. ”Noi plătim taxe și impozite la stat tocmai pentru ca statul să asigure această concurență loială pentru toate firmele, pentru toți jucătorii pieței. Noi nu ne mai putem dezvolta, noi nu mai putem face bani, pentru că acești concurenți ai noștri fac această evaziune fiscală.  Noi, companiile mari, care… Vă dau un exemplu: doar compania noastră plătește undeva la 25 de milioane de euro la stat în fiecare an. De ce să nu plătim noi dublu, de ce să nu avem bani să investim, să fim competititvi la nivel european și să putem să avem viitor și în următorii 20 de ani în piață. Unde este interesul celor care ne guvernează?

”Care este soluția, în consecință, pentru a scăpa de această evaziune uriașă care, vedeți bine, duce agricultura, zootehnia românească, în regres din ce în ce mai mult? Mă refer, în speță, la piața porcului – căderea este liberă de patru luni de zile, cu cele mai mici prețuri, istoric. Miza este uriașă! Trebuie să dispară miza ca să dispară evaziunea, nu există altă soluție!”, a adăugat Alex Jurconi.

 

Sursa: B1.ro

 

Tags: , , , , , , ,