Agerpres.ro: Jurconi (Pro Agro) – ”Reducerea la 5% a TVA la carne ar determina scăderea prețurilor cu până la 15%”

 

Alex Jurconi TAIE TVAReducerea la 5% a taxei pe valoare adăugată la carne și preparate din carne, de la 24% cât este în prezent, ar putea determina scăderea prețurilor acestor produse cu până la 15%, a anunțat, joi, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, într-o conferință de presă.

”În condițiile actuale, cu o taxă pe valoare adăugată la carne și preparate din carne de 24%, evaziunea fiscală este aproape jumătate din potențialul pieței. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale în domeniu. Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5%, ar avea de câștigat pe termen mediu și lung atât statul, cât și consumatorii finali, prin scăderea prețului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adăugată la carne și preparate din carne de la 24% la 5% ar putea determina scăderea prețurilor cu până la 15%”, a declarat Jurconi.

Potrivit acestuia, pe termen scurt, bugetul de stat ar putea avea de suferit de pe urma diminuării încasării sumelor aferente TVA-ului, dar există mai multe soluții pentru a compensa acest ecart.

Până când economia neagră va ieși la suprafață, se va înregistra un minus în ceea ce privește încasările din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest ecart, propunem autorităților implementarea a două soluții de bază. Prima se referă la implementarea unui sistem național de urmărire a transporturilor rutiere, în scopul monitorizării potențialelor fraude fiscale. Această urmărire s-ar putea realiza prin intermediul unui sistem GPS montat pe vehiculul care transportă marfa — soluție adoptată deja de Germania și Spania. A doua soluție vizează obținerea unor împrumuturi, eventual prin emiterea de obligațiuni care ar putea fi achiziționate chiar de consumatorii finali — aceștia dorind în mod clar să beneficieze de produse mai ieftine și de calitate”, a explicat președintele Pro Agro.

Acesta susține, totodată, că producătorii și procesatorii români de carne sunt la limita profitabilității, situația înrăutățindu-se și mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5%, la carnea de porc.

”Producătorii români de carne de pasăre și de porc sunt cei mai afectați la ora actuală, în primăvara aceasta înregistrându-se vânzări la un minimum istoric. Pentru ca situația economică a producătorilor de carne din România să cunoască o îmbunătățire în perioada următoare, am adresat o scrisoare deschisă instituțiilor finanțatoare ale României — respectiv Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene, în care solicităm reducerea TVA la carne și la preparatele din carne la 5%. Sperăm ca acest subiect să fie abordat în cadrul vizitei pe care FMI o va efectua în țara noastră, în luna iunie”, a precizat Alex Jurconi.

Sursa: www.agerpres.ro

Tags: , , , , , , ,