Agerpres: Realitățile industriei cărnii din România: Reducerea TVA și susținerea promovării produselor românești la export

Reducerea TVA la carne și produse din carne, diminuarea birocrației și susținerea industriei alimentare pentru promovarea produselor românești la export au fost printre subiectele dezbătute și analizate „cu patos”, timp de două zile, de către autorități și mediul de afaceri din România, în cadrul unui seminar dedicat în totalitate acestui sector care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.

porcușor

Reprezentanții industriei cărnii din România, fie că sunt din sectorul cărnii de porc, de pasăre, de pește sau din cel al conservelor, cer la unison reducerea TVA pe lanț, la 5 sau 9% pentru că 75% din actuala cotă de TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, nu se încasează.

„Prin reducerea TVA la carne, încasările la buget vor fi trei ori mai mari și ceea ce este mai important este faptul că va crește consumul. Dacă mâine TVA la carne va fi de 9%, prețurile scad cu 15%. Nu avem decât o șansă și nu doar la carne, pentru că tot ceea se se vinde în piață trebuie să aibă TVA de 9%. (…) Cred că este un lucru înțelept, pentru că numai așa vom putea merge mai departe, vom putea să investim în industrie și să devenim competitivi în UE”, a apreciat vicepreședintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.

Acesta a susținut că ARC va redacta un act către reprezentanții FMI în care vor solicita ca ei să ceară Ministerului de Finanțe modul în care colectează TVA, deoarece asociația încearcă de patru ani să facă acest lucru pe lângă autoritățile românești, dar fără succes.
„De 4 ani cerem la Finanțe și ANAF să ne poată demonstra câți bani vin la bugetul de stat din industria noastră de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a făcut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci când intrăm în negocieri cu FMI să arătăm efectiv câți bani se întorc din 3,5 miliarde de euro. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură.(…) ARC va redacta un act către FMI în care vom cere să solicite Ministerului de Finanțe cum colectează TVA”, afirmă Timiș.

 

Pentru sectorul avicol, anul 2014 este primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creștere de producție, în primul rând tot din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia.

carne-og

„Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne și la produsele din carne de pasăre fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Fiscalitatea este foarte excesivă, avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp și taxe pe gard. (…) Problemele cele mai mari sunt legate însă de concurența neloială din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia”, consideră președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

 

Nu în ultimul rând, reprezentantul Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România — RO-FISH, Marian Cuzdrioreanu, consideră că piața internă a cărnii nu există fără „reducerea clară a TVA”. „Dacă nu vom diminua fiscalitatea împovărătoare se vor reduce treptat industriașii și inițiativa privată. Lipsa de continuitate a factorilor care depind de politic nu ne ajută să coagulăm diferitele priorități cum ar fi promovarea brandului de țară necesar pentru a deschide piețe noi. Deschiderea piețelor externe trebuie să fie o prioritate națională a tuturor Guvernelor României”, consideră președintele Asociației RO-FISH.
Marian Cuzdrioreanu apreciază că șeful proiectului de țară a fost și este Guvernul, în general, și că el trebuie să impună reducerea TVA, chiar dacă este între ciocan și nicovală, adică „între vocea poporului și interesele celorlalți din afara României”. „Numai reducerea TVA este sigura soluție clară care ar distruge din temelii evaziunea fiscală și corupția. Este inadmisibil să ne plece oameni pentru că un sfert din valoarea vieții, a mâncării, este dat de TVA”, a subliniat reprezentantul asociației.

 

În ceea ce privește consumul de carne și produse din carne în România, chiar datele statistice arată o creștere ușoară în perioada 2011-2013, cifrele nu sunt nici măcar în apropiere de consumul mediu european. Consumul de carne de vită înregistrat în România este 4,9 kg/locuitor/an, o creștere de la 3,9 kg, iar la carnea de porc, de la 30,1 la 31 kg/locuitor/an. La pește, însă, consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kilograme în 1990, la numai 4 kilograme în prezent.
Importanța industriei alimentare românești și a băuturilor se vede din statistici în condițiile în care ocupă în România primul loc în topul angajatorilor, cu circa 184.000 de persoane, iar cele 8.355 de companii generează în total o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro și o valoare adăugată de 2,2 miliarde de euro.

 

Sursa: Agerpres.ro

Tags: , , , , , , , , , ,