Agerpres. INTERVIU Daniel Constantin: Ne menținem ca prioritate reducerea TVA, dar în condiții de siguranță

Anul 2014 va fi al doilea an în care România va intra pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, iar fondurile europene atrase în agricultură și dezvoltare rurală vor depăși 2,7 miliarde de euro, afirmă vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

 

Potrivit sursei citate, reducerea TVA la produsele bio, dar și la carne și produse din carne se numără printre prioritățile anului 2015, însă acest lucru se va întâmpla „numai în condiții de siguranță, adică fără taxe și impozite mărite”.

 

daniel constantin 1

AGERPRES: Este prinsă în buget această măsură și care va fi impactul bugetar?

Daniel Constantin:

Într-adevăr, impactul bugetar la produsele bio este foarte mic, în jur de 31 de milioane de lei. Cred că asta putem acum, dar dacă din februarie, martie sau din luna august, bugetul și încasările vor permite, cu siguranță prioritatea o reprezintă extinderea TVA la produsele din carne. Eu am vorbit chiar și de lapte și de legume-fructe pentru că și aici sunt probeleme și ar însemna o gură de oxigen pentru producători. Deci, ne menținem ca prioritate reducerea TVA, dar în condiții de siguranță, care înseamnă în traducere, fără taxe și impozite.

O să vedeți pe bugetul care va fi aprobat în Guvern și va fi transmis Parlamentului că nu există niciun fel de mărire de taxe și impozite. Începem cu produsele bio și pe urmă imediat la produsele din carne. (…) Pe carne impactul bugetar este foarte mare și ar fi o greșeală să nu discutam cu organismele internaționale aceste aspecte având în vedere că România se împrumută la dobânzi foarte mici, istorice aș putea spune. România a căpătat credibilitate și este văzută drept una dintre economiile puternice în momentul de față, fără să exagerez. Trebuie să păstrăm acești indicatori macroeconomici în limite normale și să trecem la pasul următor pentru ca tot ceea ce înseamnă indicatori macroeconomici buni să se simtă și în buzunarul cetățeanului. Nu am vrea cu o mână să reducem TVA și cu alta să mărim taxele. O să păstrăm taxele și impozitele la acest nivel și când vom avea siguranță venim și cu reducerea TVA la alte produse.

 

AGERPRES: Despre ce cotă de TVA vorbim la produsele bio, de 5% sau de 9%?
Daniel Constantin: Aș vrea să mai dau niște explicații pe anumite informații care au apărut în presă referitoare la faptul că nu putem reduce TVA până în decembrie 2015. Nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% și unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (…) Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva.

AGERPRES: Un subiect care a încins spiritele în ultima săptămână a fost reducerea TVA la produsele bio începând cu 2015. Ce noutăți aveți în legătura cu această măsură?

Daniel Constantin: Existau promisiuni de foarte mulți ani de la toate Guvernele că se va reduce TVA la produse alimentare de bază, pe o discuție care a început în anii 2004-2005, dar din păcate au fost numai promisiuni. Guvernul condus de Victor Ponta a făcut evaluări an de an vizavi de momentul în care putem să introducem reducerea TVA. Lucrurile au început să evolueze din 2012 și ne-am permis să venim în anul 2013 cu reducerea TVA la pâine, pe un proiect pilot care a însemnat un efort bugetar substanțial și care nu a fost coroborat cu măriri de taxe și impozite. Același lucru îl dorim și în momentul de față. Vrem să extindem această măsură și la alte produse, dar să nu afectăm și alte categorii sociale pentru că nu venim cu măriri de taxe și impozite.

Eu am spus că se va discuta cu FMI în construcția bugetului pe 2015 și dacă va fi permis, pe parcursul anului 2015, cu siguranță se află printre măsurile prioritare pe care le va adopta actualul Guvern. Și aici mă refer inclusiv la carne și produse din carne.

 

Sursa: agerpres.ro

 

Tags: , , , , , , , ,