Agerpres: Constantin, despre reducerea TVA la alte produse: Sectorul de carne este primul care trebuie ajutat

Sectorul producției de carne este primul care trebuie ajutat în cazul în care vorbim despre reducerea Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ și la alte categorii de produse, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință de specialitate.

daniel constantin 6

„Primul ministru a dispus să facem o analiză la Ministerul Agriculturii, dar mai ales la Ministerul de Finanțe, vizavi de sectorul de carne, legume-fructe, lapte și produse lactate. Sigur că s-a vorbit și de produsele ecologice și de alte categorii ceva mai mici, dar eu cred că, dacă vrem să ajutăm anumite sectoare, primul care trebuie ajutat ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul guvern, de discuțiile care vor avea loc cu Fondul Monetar Internațional. Cred că bugetul pe 2015 va fi făcut în a doua parte a lunii noiembrie, atunci când, probabil, vom cunoaște noul Cabinet. Ar fi incorect ca actualul Cabinet să facă un buget pentru viitorul Executiv’, a explicat Constantin.

În ceea ce privește reducerea TVA la pâine și produsele de panificație, ministrul Agriculturii a subliniat faptul că rezultatele sunt mai bune decât se așteptau autoritățile, dar „nu foarte bune’.

„Am avut emoții foarte mari față de reducerea TVA la pâine, pentru că era un proiect-pilot și, dacă lucrurile nu mergeau bine, condamnam și alte sectoare de activitate. Nu mai vorbesc despre rezultate, le cunoașteți foarte bine. Nu sunt rezultate foarte bune, dar mai bune decât ceea ce așteptam și asta ne oferă perspectiva să ne gândim și la alte sectoare’, a spus Daniel Constantin.

Datele statistice disponibile în acest moment arată că reducerea TVA la făină și pâine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectată în creșterea producției oficiale, îmbunătățirea profitabilității, mărirea numărului de angajați și a numărului de societăți active, potrivit studiului Ministerului Finanțelor Publice /MFP/ — ‘Evaluare ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la făină, pâine și specialități de panificație’, publicat la jumătatea lunii septembrie.
Conform estimărilor MFP și Comisiei Naționale de Prognoză /CNP/, în perioada septembrie 2013 — iunie 2014, evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.
Analiza cantităților produse și livrate de făină, pâine și produse de patiserie relevă următoarele tendințe manifestate după reducerea TVA — creșterea semnificativă a cantităților de făină și pâine livrate în mod oficial și declarate de agenții economici, reducerea TVA pe întregul lanț de valorificare a materiei prime a stimulat și producția de produse de patiserie, chiar dacă cota de TVA pentru acestea nu s-a redus, livrările care s-au majorat au fost îndeosebi cele pentru piața internă, ceea ce susține impactul semnificativ pe care măsura l-a avut asupra economiei ascunse, se mai spune în studiul MFP.
Producția de făină și pâine a crescut încă din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, respectiv cu aproape 10.000 de tone în cazul pâinii și cu 20.000 de tone la făină. În termeni relativi, în septembrie 2013 și iunie 2014 s-au înregistrat cele mai ridicate sporuri — 20,2% la pâine și 27,1% la făina de grâu și secară, respectiv 22,6% la pâine și 25,1% la făina de grâu și secară.

În domeniul fabricării produselor de morărit, s-a realizat în ultimii trei ani o cifră de afaceri anuală de circa 3,1 miliarde lei de către aproximativ 1.100 societăți, iar în domeniul fabricării pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie — 4,3 — 4,5 miliarde lei, de către cele aproape 5.000 societăți comerciale.
Pe ansamblul celor două activități economice, în anul 2013, s-a realizat o cifră de afaceri de 7,60 miliarde lei, față de 7,28 miliarde lei în anul 2012.

 

Sursa: www.agerpres.ro

Tags: , , , , , ,