adevarul.ro – Reducerea TVA este condiţionată de combaterea evaziunii fiscale

carne

Guvernul Ponta vizează reducerea TVA cu până la 3 puncte procentuale în 2015-2016, însă măsura poate fi aplicată fără să afecteze încasările bugetare doar dacă evaziunea fiscală este redusă, susţin specialiştii

Premierul Victor Ponta a declarat că este posibilă reducerea generală a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) cu cel mult trei puncte procentuale sau scăderea TVA la categorii de produse, în special la cele alimentare, aşa cum s-a aplicat în sectorul de panificaţie de la 1 septembrie 2013. Specialiştii susţin că măsura este una dezirabilă, însă ea poate fi adoptată doar în anumite condiţii.    „Un obiectiv pentru 2015-2016 este aplicarea fie a unei reduceri generale de TVA (…), fie scăderea TVA la categorii de produse, în special cele agricole, alimentare“, a afirmat Ponta, într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri la Iaşi. Premierul a precizat că reducerea generală de TVA s-ar putea face cu „un punct-două, maxim trei puncte procentuale“.   Reducerea TVA este o măsură dezirabilă şi posibilă, însă cu o condiţie, aceea de a avea o colectare mult mai bună a acestei taxe, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. „Acum colectăm la jumătate din TVA, ca şi cum nivelul taxei ar fi de 12%. Obiectivul Guvernului ar fi readicerea TVA la 19%, dar să avem o bază de impozitare mult mai mare. Să lărgim baza de impozitare prin faptul că şi cei care nu plătesc acum TVA să plătească“, a declarat pentru „Adevărul“ Ionuţ Dumitru. Preşedintele Consiliului Fiscal nu crede că reducerea TVA va atrage după sine un efect de conformare la plată, ci consideră că măsura poate fi aplicată numai după combaterea evaziunii. „Când am redus TVA la pâine (de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013 – n.r.), efectul de conformare a fost foarte mic, ca să nu spunem inexistent, lucru demonstrat de cifrele preliminare“, a mai spus Dumitru. Evaziunea pe TVA ajunge la 50% Preşedintele Consiliului Fiscal spune că evaziunea la TVA este în momentul de faţă la 50%, iar o reducere a acesteia cu 10 puncte procentuale (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut), până la 40%, nu reprezintă un obiectiv foarte greu de atins. „Când ai o evaziune atât de mare, nu este atât de greu să o reduci într-o anumită măsură“, a spus Dumitru. În opinia specialistului, Guvernul ar trebui să elaboreze un plan pe termen mediu, de trei-cinci ani, pentru reducerea graduală a TVA de la 24% la 19%, atât cât era înainte de declanşarea crizei economice în România. Reducerea taxei pe categorii de produse O altă variantă luată în calcul de Guvern este reducerea TVA pe categorii de produse, în special pentru alimente. Guvernanţii au anunţat în repetate rânduri că vor reduce TVA fie pentru sectorul de legume-fructe, fie pentru cel al cărnii. Aceste măsuri au fost solicitate de jucătorii din diverse sectoare de activitate după ce TVA a fost redusă de la 24% la 9% în sectorul de panificaţie. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe Agrostar au cerut ieri ministrului Agriculturii Daniel Constantin să ia o serie de măsuri în sprijinul sectorului, printre care şi reducerea TVA. „O altă problemă este cea legată de reducerea TVA la produsele din carne. Susţinem ca reducerea TVA să se facă pe toata filiera. Patronatul din alimentaţie susţine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu susţine scăderea TVA la creşterea animalelor, în contextul în care noi mai creştem foarte puţine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba“, se arată într-un comunicat al Agrostar. Pentru a aplica o reducere generală a TVA sau o reducere diferenţiată pe categorii de produse, Guvernul va trebui să obţină acordul finanţatorilor internaţionali – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM), şi să le demonstreze acestora că măsura nu produce un dezechilibru bugetar.

Sursa: adevarul.ro

Tags: , , , , , , ,