Adevarul.ro: Patronatele din industria alimentară cer FMI acceptul pentru ca în România să scadă TVA la carne de la 24% la 5%

 

Christine Lagarde, directorul general al FMI

O coaliţie patronală formată din producători şi procesatori de carne a prezentat, joi, o scrisoare deschisă prin care va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) să ia în calcul „posibilitatea exprimării unui acord privind reducerea cât mai rapidă a TVA la carne şi la preparatele din carne în România“. Reamintim că o delegaţie a FMI este aşteptată să sosească în România în cursul lunii iunie.

Scrisoarea deschisă se adresează în primul rând directorului general al FMI de la Washington, Christine Lagarde, preşedintelui Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, dar şi unor autorităţi de la Bucureşti, între care se numără premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor – Ioana Petrescu – şi ministrul Agriculturii – Daniel Constantin.

Semnatarii scrisorii solicită instituţiilor internaţionale şi naţionale amintite mai sus să accepte reducerea TVA la carne de la 24%, cât este în prezent, la 5%, invocând inclusiv modelul Ungariei, care a redus recent această taxă la 5% pentru carnea de porc.

Reproducem, în continuare, textul integral al scrisorii deschise:

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5% este o prioritate pentru industria cărnii din România

Doamnă director general, Cele mai reprezentative asociaţii profesionale româneşti din industria cărnii îşi exprimă dezacordul cu privire la valoarea actuală a TVA la carne şi la preparatele din carne. 24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială.

Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.

Din datele centralizate de către Federaţia Naţională PRO AGRO, vă putem spune că evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în România 450 de milioane de euro anual.

Prioritatea industriei cărnii în acest moment este reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%.

În acest sens, Federaţia Naţională PRO AGRO, Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au iniţiat o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

În acest moment, statul ştie că TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne înseamnă venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare înseamnă mai mult de atât.

Ce NU ştie STATUL este că:

1. TVA de 24% încurajează şi îmbogăţeşte evazioniştii: Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la produsele din carne.

2. Producătorii cinstiţi de carne şi de preparate din carne abia mai supravieţuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive şi de producători fantomă care nu au plătit şi nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte – Statul pierde.

3. TVA de 24% forţează România să considere carnea şi produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puţin şi mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. În termeni generali: Statul pierde.

4. TVA de 24% îmbolnăveşte România! Un evazionist nu e doar evazionist… ci şi pericol public. Nu numai că nu plăteşte niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate şi puse în frigiderul românilor. O populaţie sănătoasă înseamnă şi o populaţie activă. Altfel, Statul îşi pierde cetăţenii.

5. TVA redus la carne şi la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii evazionişti, încurajează producătorii autohtoni, creşte consumul, îmbunătăţeşte starea de sănătate a românilor. Statul CÂŞTIGĂ!

Prin această scrisoare vă mulţumim anticipat pentru că veţi lua în calcul posibilitatea exprimării unui acord privind reducerea cât mai rapidă a TVA la carne şi la preparatele din carne în România, făcând astfel mult bine producătorilor, procesatorilor, retailerilor şi nu în ultimul rând consumatorilor care s-ar bucura de preţuri mai avantajoase şi de produse mai sigure.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndeplinirea acestui demers.

Cu stimă,

În numele Consiliului Director al Federaţiei Naţionale PRO AGRO,

Preşedinte,

ALEX JURCONI

Sursa: www.adevarul.ro

Tags: , , , , ,