VIDEO Perspectiva (Realitatea TV): Alex Jurconi – ”Este mai importantă reducerea TVA pentru carne decât pentru produsele bio”

 

Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro

Invitat la emisiunea Perspectiva, de pe postul de televiziune Realitatea TV, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, a declarat că reacțiile guvernanților cu privire la campania de reducere a TVA pentru carne și produse din carne au fost mai puțin clare: ”Că e bine, că e necesar, dar parcă ar fi mai bine să facem la fructe și legume, că acolo e problema, sau la alimente bio”.

”Hai să o luăm invers: alimente bio – utile, așa cum sunt toate alimentele. Dar un produs bio este un produs care se obține în condiții speciale și cu costuri mai mari. Dacă sunt costuri mai mari, mintea mea de om de afaceri spune că ar trebui și prețul să fie mai mare. Și acum întrebarea mea este: ”De ce să finanțezi un produs care este, prin excelență, un produs de lux, la care nu toată lumea are acces, când pot să mă uit acolo unde toată lumea mănâncă”?

nu iti poti permite

”Fiecare avem în frigider ba un salam, ba un mușchiuleț afumat, ba o bucată de cârnat, o carne, un ciocănel, o ceafă de porc, un mic – fac parte din alimentația noastră de bază în fiecare zi”, a mai spus Jurconi.

”Prin proporție, cred că este inversare de priorități. Piața industriei cărnii ocupă în jur de 25% din toată piața agroindustrială a României. Un 15% e pâinea, produse de panificație, cereale… Doar 5% sunt legumele și fructele. Ori probabil că aici se dorește (și e din nou un impact de ordin politic) : ”Domnule, hai să facem ceva că e mare evaziune fiscală pe fructe și legume”! Așa e, dar e o evaziune la 5% din piața totală. La noi evaziunea e la 25%, de cinci ori mai mult”.

”Cred că, realist, ca foaie de parcurs, este că în cursul acestui an vom avea o decizie politică pe care o vom securiza tocmai pentru că avem acest coridor politic către alegerile prezidențiale. Și prin reacția publică, a publicului și a noastră, a procesatorilor și producătorilor, vom determina factorul politic să își asume, ca promisiune, o reducere, probabil de la începutul anului viitor”.

Sursa: Realitatea TV

Tags: , ,